De nadelen van een mondkapje voor het milieu

Wappies zijn milieu bewust.
Mondkapjes hebben in NL alleen al gezorgd voor 47912858  ton (48 miljoen ton)  extra CO2 uitstoot. Dat is dan gelijk aan 20 miljoen biefstukken!! 

Geplaatst  131 Keer bekeken bijgewerkt 4 maanden geleden

Wegwerp mondkapjes versus duurzaamheid

Mondkapjes zijn misschien wel hét meest verkochte item van deze tijd. Niet zo gek in tijden van een epidemie en de overheid je verplicht om ze op bepaalde plekken te dragen. Het geeft een schijnveilig gevoel, maar we creëren daarmee ook een groot nieuw probleem: nóg meer wegwerp afval. Maar dat is niet alles.

Bij elke kiosk, supermarkt of winkel op de hoek zijn ze te koop: mondkapjes. Maar dan alleen de mondkapjes die je slechts één keer kan gebruiken. En, dan kan je ze ook nog eens alleen per 10, of als je mazzel hebt per 5, kopen. En na één keer gebruiken, gooi je ze weer weg. Daarna werken ze namelijk niet meer.

Wegwerp mondkapjes versus duurzaamheid

De impact van mondkapjes op het milieu is misschien niet waar je als eerste bij stil staat. Maar ga eens na: door de wereldwijde mondkapjesplicht loopt het aantal mondkapjes ontzettend op. Hélemaal als miljoenen mensen dagelijks nieuwe wegwerp mondkapjes gebruiken.

De mondkapjes zijn bedoeld om te voorkomen dat je, wanneer je corona hebt maar er nog weinig van merkt, het virus niet verspreidt. Deze wegwerp mondkapjes zijn niet de medische, want die zijn enkel bedoeld voor in de zorg.

Ook lezen: Must see video: hoe corona de wereld (hopelijk) voor goed verandert

Heb je zelf een mondkapje, dan wil je in elk geval dat het kapje goed afsluit. Dat geldt voor een wegwerp mondkapje én voor een herbruikbare.

Impact op het milieu

Alleen zit in die twee een cruciaal verschil. Een wegwerp mondkapje zorgt voor een gigantische vervuiling van het milieu laten verschillende onderzoeken zien. In het onderzoek van Echochain werd onderzoek gedaan de impact van alleen al medische mondkapjes op het milieu. Wat blijkt?

Medisch mondkapje

Het onderzoek vond plaats in Duitsland. Daar werken 800.000 mensen in de zorg die elke maand 17 miljoen (!) medische mondkapjes gebruiken. Per maand. Deze mondkapjes alleen al zorgen voor 850.000 ton aan CO2-uitstoot. Dat staat gelijk aan 370.000 biefstukken, schrijft Duurzaambedrijfsleven.

Voor corona (2019) was de totale verkoop van maskers c.a. 1 miljard dollar in de US
Tijdens corona (2020) is deze verkoop explosief gestegen tot 75 miljard dollar. 
De verwachting is dat dit alleen nog maar gaat stijgen.

Wat betekent dit voor het milieu?

Als we het bovenstaande verhaal pakken en dit vertalen naar wereldwijd gebruik 

Een masker kost c.a. 0.25 dollar. (c.a. 20 eurocent)

Als we dan een berekening uitvoeren dan zouden we in alleen Nederland al 47912858  ton (48 miljoen ton)  extra CO2 uitstoot hebben veroorzaakt.. Dat is dan gelijk aan 20 miljoen biefstukken!! 

Dus het niet dragen van mondkapjes bespaart gigantisch op het milieu, vermindert zwerfvuil. (Sorry Sywert )

 

 

 

Image

Your reaction?

0
LOL
0
LOVED
0
PURE
0
AW
0
FUNNY
0
BAD!
0
EEW
0
OMG!
0
ANGRY
0 Comments