China sluit het net om de eigen grote techbedrijven in jacht naar data

Digitale dictatuur Beijing wil maximale greep op persoonlijke en bedrijfsdata. Taxi-app Didi werd doelwit van speciaal aangestelde cybersecurity-inspecteurs.

Geplaatst  177 Keer bekeken bijgewerkt 3 maanden geleden

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/07/20/de-enorme-berg-data-van-grote-techbedrijven-daar-is-het-china-om-te-doen-a4051784

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/07/20/de-enorme-berg-data-van-grote-techbedrijven-daar-is-het-china-om-te-doen-a4051784

Didi’s kun je net als een Uber niet van de straat plukken. Je downloadt eerst de Didi-app, je voert al je persoonlijke gegevens in en je koppelt de app aan een bankkaart of een betaalapp. Daarna gaat alles moeiteloos. Tenminste: tot begin juli was dat zo. Maar toen bepaalde de Chinese overheid opeens dat Chinese appstores de Didi-app niet meer mochten aanbieden. Als je de app al had, mocht je hem wel blijven gebruiken. Dat is in de praktijk lastig. Betaaldiensten zegden hun samenwerking met Didi op, en veel chauffeurs en klanten liepen meteen weg.

China bouwt daarmee aan wat al een „digitale dictatuur” is genoemd. Data zijn daarvoor de brandstof, en daarover beschikt een bedrijf als Didi ruimschoots. Dat geldt ook voor internetgigant Alibaba, dat eerder al de Chinese overheid tegenover zich trof toen het met zijn fintechdivisie Ant naar de beurs wilde. Ook Alibaba’s belangrijkste concurrent Tencent, eigenaar van WeChat, kwam met de overheid in botsing vanwege monopolistisch gedrag.


Your reaction?

0
LOL
0
LOVED
0
PURE
0
AW
0
FUNNY
0
BAD!
0
EEW
0
OMG!
0
ANGRY
0 Comments