CBS stopt met de term 'niet-westers'

Aan de ene kant wordt er diversiteit gepredikt, aan de andere kant mag je iemand niet bestempelen om zijn 'niet-westerse' achtergrond.

Geplaatst  257 Keer bekeken bijgewerkt 5 maanden geleden

Het CBS had de Barometer Culturele Diversiteit in het leven geroepen. De universiteiten wilden daarmee de diversiteit onder werknemers in kaart brengen, om daarmee te kunnen zorgen dat ze 'inclusief' genoeg zijn. De medewerkers werden ingedeeld in de groepen Nederlandse, westerse en niet-westerse migratieachtergrond. diverse medewerkers gaven aan dat hiermee juist een discutabel onderscheid in stand gehouden wordt. Het wordt ervaren als een tweedeling in: 'wel van hier' en 'niet van hier', waarbij de groep 'niet van hier' ook nog verdeeld wordt in westers en niet-westers. De Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid, de WRR was het daarmee eens en daarom wordt de term 'niet-westers' bij het CBS afgeschaft. Nog niet direct, maar de term wordt uitgefaseerd.

Diversiteit. Iedereen moet welkom zijn, er mag geen onderscheid gemaakt worden. Maar om dat te bereiken is men heel erg druk bezig om van allerlei verschillende groepen de juiste hoeveelheden te krijgen, zoals hier onder personeel op universiteiten. Dit alles om de ideale balans te bereiken tussen mannen en vrouwen, tussen Nederlanders van origine, westerse en niet-westerse immigranten. En dan ook graag nog een aandeel gehandicapten. Hoezo inclusief? In mijn ogen is dat nu juist het toonbeeld van discriminatie, van exclusief. Nu betekent 'exclusief', behalve er niet bij horen, ook bijzonder. En iedereen is toch bijzonder en uniek? Moeten we er dan niet naar exclusiviteit streven in plaats van naar allemaal-dezelfde-eenheidsworst, inclusief?

Wil jij ook je eigen nieuwsbericht maken? Maak een account en plaats volledig censuurvrij jouw nieuws!
Deeljenieuws.nl is onderdeel van de censuurvrije social media site vriendenplek.nl. Ook onderdeel hiervan is deeljevideos.nl, het censuurvrije platform om je video's te plaatsen.


Your reaction?

0
LOL
0
LOVED
0
PURE
0
AW
0
FUNNY
0
BAD!
0
EEW
0
OMG!
0
ANGRY
1 Comments

Frank Polman
Frank Polman

Het is niet zozeer het meten en classificeren van statistsiche gegevens wat een probleem veroorzaakt. Het is wat je ermee doet. Zo is het goed om te weten wie niet westers is, wie man, wie vrouw, of neutraal. Of wie 60+ of 80+, etc.. Het probleem ontstaat wanneer op basis van deze criteria gediscrimineerd gaat worden.

REPLY